93 154 73 64
Rambla Catalunya, 92 3r 2a porta B 08008 – Barcelona

Blog

EL BARÇA, LA PRIMERA VÍCTIMA DE LA REFORMA DEL CODI PENAL

Ha arribat a l’esport més ràpid del que esperàvem però ja tenim la primera entitat esportiva declarada culpable d’un delicte penal. Ha estat el totpoderós Futbol Club Barcelona, qui ho hagués dit.

Tot el que li passa al Barça, com li passa i les seves conseqüències generen multitud de comentaris. Per això em sobta que ningú no en parli d’una de les coses més importants que li han passat mai: El Barça avui és un delinqüent, tal i com ho són totes les persones que són declarades culpables de cometre un delicte. Sóc ben conscient de que aquesta paraula és molt forta, però no és una apreciació, és un fet. Qui comet un delicte, és un delinqüent, segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans: delinqüent m. i f. [LC] [DR] Persona que delinqueix o comet un delicte.

I, a més a més, com a persona declarada culpable d’un delicte, el Barça tindrà a partir d’ara antecedents penals.

Partint d’aquests dos gravíssims fets i tenint en compte què es pretén amb la modificació del Codi Penal i amb els principis de l’estat de dret, em venen al cap algunes reflexions:

– El legislador modificà el Codi Penal perquè volia que cap delicte quedés sense culpable, per això, en cas que l’entitat no tingui un adequat sistema de Compliment Normatiu que provi que ha fet tot el possible per a que no es delinqueixi i permeti identificar qui ha dut a terme la conducta delictiva, es considera que és aquesta la culpable de que es cometés el delicte.

– Hem de recordar que l’entitat no actua, actua una persona física. Per tant el Futbol Club Barcelona ha resultat responsable de l’acció que van dur a terme una o varies persones. Però no hi ha cap persona declarada culpable perquè s’al·lega que és un procediment tant complex i el Club és una organització tan gran que ha estat impossible saber qui va cometre el delicte i la Fiscalia ho ha acceptat.
–  És una evidència que una entitat jurídica no pateix, no passa vergonya, però el soci del Barça, que sí pateix i pot sentir vergonya, que sent? Perquè el veritable perjudicat, quan es castiga una entitat, és el propietari, que és qui pateix les conseqüències.
–  Quines conseqüències patirà el soci? Reclamarà als directius del Club per mala gestió? Tenint la obligació de vetllar pels interessos de la entitat no ho van fer amb prou eficàcia. Havent pogut evitar el mal al Club (econòmic i en el seu honor) incorporant un bon sistema de Compliment normatiu, no ho van fer. Tot i que la primera modificació del Codi Penal, de 2010 no aclaria com fer-ho i això pot ser un eximent de responsabilitat. (Hi ha arguments a favor de la seva defensa, igual que pot haver-hi en contra). Però l’important és, què pot fer el soci per rescabalar-se del mal? I, vol fer res?
–  I el Barça? Seguirà obtenint esponsorització? Si fos un esportista o altre Club qui hagués estat declarat culpable de cometre un delicte perdria els suports econòmics de ben segur.
–  Com encaixaria l’esponsorització d’una entitat amb antecedents penals en el programa de Compliance que tinguin les empreses esponsoritzadores?
–  Si el que es pretén és que la societat, el tràfic mercantil i de negocis siguin ètics, si totes les empreses estan implementant codis ètics que fan acceptar als seus clients i proveïdors, el Barça, hauria de quedar fora del mercat?
– Què faran els directius d’altres Clubs? Córrer a implantar un programa de Compliance que protegeixi l’entitat o no fer-ho i protegir-se ells? Es poden protegir de veritat si no doten el Club d’un Programa de Compliance?

De les conseqüències que se’n derivin sabrem quina mena de societat tenim, quin convenciment hi ha en els Codis Ètics que inclouen els programes de Compliance de les empreses i sabrem quins valors imperen, de veritat, en el món de l’esport. També sabrem com tracta la fiscalia a cada entitat i què volia realment el legislador amb la modificació del Codi Penal.

Tinc molta curiositat per saber si el Barça continuarà sent una marca que ven si guanya partits, independentment de la seva ètica i antecedents penals, si per això també aplicarà que “el Barça és més que un Club”, i sortirà molt més ben parat del que sortiria altre persona física o jurídica. Si guanya títols, els antecedents penals del Barça seran un inconvenient?

Els socis es mereixen que el Club no pateixi les conseqüències, més enllà del que ja ha patit, perquè al final, el Club no té altre responsabilitat que la de tots i cada un dels seus socis i sòcies, perquè l’ètica d’una entitat, d’una empresa, és l’ètica de cada un dels seus membres i estic segura que la gran majoria de membres del Club, són persones ètiques que compleixen la llei. I d’aquesta certesa sorgeix la última pregunta: és just? És legal, ara.

Som responsables de tot el que passa al nostre entorn, ja no només del que fem o deixem de fer nosaltres, sinó del que permetem que passi al nostre voltant. La reforma del Codi Penal ens fa a tots protagonistes i ens obliga a prendre’ns molt seriosament la protecció de les entitats i empreses a les que pertanyem. Si ni el Barça està lliure de patir les conseqüències de la manca de diligència dels seus directius, compta que no passarà en altres entitats

1 Comentari

  1. Miguel Angel Acero
    21 juny, 2016

    ….com a la parodua: algú havia de dir-ho!

Deixa un Comentari