93 154 73 64
Rambla Catalunya, 92 3r 2a porta B 08008 – Barcelona

Blog

CORRUPCIÓ, COMPLIANCE, INNOCÈNCIA?

CORRUPCIÓ, COMPLIANCE, INNOCÈNCIA?

Imatge de la corporació catalana de mitjans audiovisuals
http://www.ccma.cat/esport3/el-barca-b-bombardeja-leldenc-amb-una-golejada-de-record-i-marxa-llancat-cap-al-play-off-dascens-a-segona-12-0/noticia/2781432/

______________________________________________

Quan l’esport està per mig tothom s’hi apunta a opinar, encara que sigui en temes legals o de salut, l’esport és tant accessible i popular que, de vegades ens pensem que tots sabem de tot el que en té referència. Però no és així, ni tots sabem d’esport, ni de dret esportiu, ni de Compliance en l’esport, que no difereix massa d’altres camps.

Aquests dies es parla i he llegit força articles sobre la corrupció esportiva a arrel de la presumpta compra del partit entre l’Eldense i el FC Barcelona B. He llegit que el Club ha tingut una actitud exemplar a posteriori i que això podria exonerar-los de la imputació penal o de la pena, en el seu cas. També he llegit que si haguessin tingut un Programa de Compliance quedarien exonerats. El cert és que tot i ser especulacions, amb la llei a la ma, l’actitud exemplar que hagin pogut tenir a posteriori només pot atenuar la seva possible pena, no exonerar-los. I el fet de tenir un Programa de Compliance implementat, per si mateix, no els exonera directament, sinó que caldrà que aquest programa sigui adequat i estigui adequadament en actiu.

Davant la comissió d’un delicte, el Club esportiu en el sí del qual s’hagi comés, si no té un Programa de Compliance serà directament responsable penalment pel delicte de corrupció esportiva, juntament amb les persones físiques que hagin participat en la comissió del delicte. En canvi, si tenen un Programa implantat, aquest serà estudiat per a determinar si realment respon a una voluntat de no cometre delictes i no és una mera pantalla, en aquest cas el Club ha de quedar exonerat de tota responsabilitat, ja que les persones que hagin comés el delicte ho hauran fet contravenint clara i expressament la voluntat del Club i les eines que han posat per a que no es duguin a terme accions il·lícites. El Programa de Compliance és com una medecina preventiva, pretén evitar la malaltia i pot atenuar els seus efectes si aquesta s’esdevé.

La reacció del Club, no l’exonerarà però podria atenuar la seva responsabilitat en cas de que es provi que hi ha hagut un delicte. I aquí estem, com acostuma a passar en els casos que poden ser mediàtics i que poden cridar l’atenció d’un gran nombre de persones, com passa amb tot el que fa referència a l’esport, davant una actitud molt poc d’acord amb el que representa la cultura Compliance, ja els hem jutjat, ja els hem condemnat i estem pensant en si el Club tindrà pena o no. Si estem d’acord que Compliance és compliment de la llei, ètica, responsabilitat i no ens cansem de dir-ho, menjar-se sense cap mirament la presumpció d’innocència no és una actitud Compliance. Deixem que es demostri si hi ha, o no delicte, deixem parlar als advocats, la fiscalia i els jutges i després sabrem si hi ha hagut delicte o només un grup de joves que no juguen tant be com els seus rivals ja que sembla que són els últims de la classificació. Tenen 14 punts, que representen 1 menys de la meitat que el penúltim classificat. 12 a 0 és un resultat impactant, però a jutjar pels punts que tenen i la seva posició, no estan tenint una temporada molt millor que aquest partit. No sabem si hi ha hagut corrupció o fracàs esportiu. Pot semblar el que sembli, però només el jutge ha de jutjar, la resta hauríem d’esperar aquest judici abans de condemnar.

Jo no sé si és un cas de corrupció, voldria que fos de fracàs esportiu, perquè, a l’esport no només hi ha corrupció o victòria, també hi ha fracàs, encara que no ens agradi veure-ho. I és precisament com se supera el fracàs en el món esportiu el que el fa un referent en valors, una eina formativa inigualable i un escenari per a la millors de les èpiques.

Defensem l’esport de les especulacions, defensem la ètica i defensem la presumpció d’innocència com a base d’una societat respectuosa.

Tags: , ,

Deixa un Comentari